За нас

Днешният исторически музей в Панагюрище е създаден на 20.01.1951 г. и е утвърден с решение на Колегиума на Комитета по култура и изкуство от 27.12.1966 г. Той е научен и културно-просветен институт, осъществяващ опазването и съхраняването на паметниците на културата в Панагюрската община. Изследва, документира и представя културни ценности с познавателна и естетическа цел. По профил музеят е общоисторически с Природонаучен отдел и съхранява във фондовете си над 21 000 музейни единици.

Уважаеми читатели, на Вашето внимание предлагаме статията на родолюбивия панагюрец Атанас Сугарев  за създаването на Панагюрския музей. В нея Сугарев пише за раждането и реализацията на идеята за изграждането на истински музей в Панагюрище.  /м. януари 1970 г., в. “Оборище”/  Стилът на автора не е променен. Надявам се, че от статията ще получите реална и интересна представа за изграждането на музея в Панагюрище. След преминаването на музея към Градския народен съвет в неговата структура и организация настъпват промени, които маркират нов етап в развитието му.

Подготвил за печат доц. д-р Ат. Шопов

КАК БЕ СЪЗДАДЕН ПАНАГЮРСКИЯТ НАРОДEН МУЗЕЙ

Разгледайте и галерията стари снимки от гр. Панагюрище

Стари снимки от град Панагюрище

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.