Новини

115 години от рождението на Михаил Евдокиев Савлеков

 

На този ден през далечната1908 г. в Панагюрище се ражда Михаил Савлеков. Още като ученик в панагюрската Педагогическа гимназия започва да се занимава с естествознание. След завършване на гимназията става учител. В периода 1926 г. - 1927 г. той е учител в с. Мечка (днес с. Оборище).Дълги години е директор на НУ "Сава Радулов" в Панагюрище. До пенсионирането си преподава на най-малките ученици.

През 1930 г. започва да изучава препараторското изкуство в курса на учителя Стоян Керин и става един от най-добрите му ученици.

В продължение на 5 години събира около 250 препарирани птици, бозайници, влечуги, насекоми и др. и подготвя изложба. Тя се открива на 1 август1935 г. в бившето училище “Д-р Лонг”.След закриването й той предава една част от експонатите на девическото училище в Пловдив, а другата в училище "Сава Радулов" – Панагюрище.

През 1953 г. в него се зарaжда идеята за създаването на малък музей при Ловно-рибарскотодружество, където  работи по това време като ръководител на културно-масовата дейност. За кратко време събира и обработва нови 75 експоната поставени в специален шкаф. Целта на тази музейна сбирка е да запознава младите ловци с най-често срещаните животни в Панагюрския ловен район.

По-късно той дарява тези експонати на Историческия музей, където през 1970 г. по негова инициатива се открива Природонаучна експозиция.

Като член на ръководството на Ловно-рибарското дружество развива активна популяризаторска дейност. Награден е със златна значка на Българския ловно-рибарски съюз. 

Умира през 1973 г.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.